
For å gjøre ting enkelt, liker jeg å koke ned matlagring i 3 hovedkategorier:
1) Hvilken mat bør jeg oppbevare?
Start med det grunnleggende. Oppbevaring av mat starter med å sørge for at du oppfyller dine energi- og ernæringsbehov. Et godt sted å hente inspirasjon fra er hvordan våre besteforeldre og oldeforeldre levde. Poteter, ris, hvete, havre og pasta er alle gode basismatvarer som lagres i lang tid, og kan suppleres med annen fersk mat for å øke næringsverdien. Disse bør danne grunnlaget for matforsyningen din.
2) Hvor mye mat bør jeg lagre?
En gjennomsnittlig voksen mann krever omtrent 17000 kilojoule energi om dagen for å opprettholde anstrengende aktivitet. Vi må være sikre på at vi har nok mat, så dette tilsvarer omtrent 800 gram til 1 kilo hvete, havre, pasta eller ris om dagen. Dette tilsvarer 25 kilo mat i måneden. Lagre derfor som en generell regel 25 kilo grunnleggende matvarer per person per måned. Hvis dette viser seg å være for mye mat, ikke bekymre deg, dette er et luksusproblem, og hvis du oppbevarer det riktig, vil det holde seg i 25 – 30 år.
3) Hvordan oppbevarer jeg maten min?
Jeg utviklet et akronym for å hjelpe med oppbevaring av mat; PASS.
P – Bærbarhet. Oppbevares maten på en måte som gjør den enkel å transportere? Min erfaring med naturkatastrofer og arbeid med flyktninger har lært meg at mat blir en veldig verdifull gjenstand, og du ønsker å gjøre den så transportabel som mulig. Den må oppbevares i beholdere som gjør den vanntett og motstandsdyktig mot skade hvis den faller eller treffes.
A – (Accessibility) Tilgjengelighet. Får du raskt tilgang til maten hvis du trenger det, eller er den lagret langt unna? Klarer du å forsvare det hvis du trenger det? Hvis det blir mangel på mat, vil du ha det så nærme som mulig.
S – Stabilitet. For at maten skal vare lenge, må du holde den stabil og isolert fra: UV-lys, oksygen, fuktighet, varme og skadedyr.
S – Sikkerhet. Oppbevares maten på en måte som hindrer at den blir veltet, knust eller rotet? Naturkatastrofer, krig og små barn vil alle ødelegge mat og glass. Maten må oppbevares og stables i en stabil og sterk hylle som tåler å velte eller falle fra hverandre. Mat i glasskrukker må oppbevares veldig nøye fordi det kan ødelegges og glasset kan være farlig og finne veien inn i annen mat.
Dette er grunnleggende konsepter, og hvis de følges, er de en god start for matlagring for den forberedte personen.